Türkiye, akreditasyon alanında bir yılda beş sıra yükseldi

Türkiye, UNIDO Raporuna Göre Akreditasyon Alanında Küresel Liderler Arasında Yerini Aldı

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) raporuna göre Türkiye, akreditasyon alanında büyük bir başarı elde etti. Ülke, son bir yılda beş sıra birden yükselerek 155 ülke arasında 100 tam puanla zirveye oturdu ve akreditasyon alanında küresel liderler arasında yer buldu.

Raporda, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından evrensel kabul gören akreditasyon sistemleriyle uyum içinde çalışıldığı vurgulanıyor. Türkiye, ABD, Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya, Fransa ve Hindistan gibi dünyanın en büyük ekonomileriyle birlikte zirvede yer alarak sürdürülebilir ve rekabetçi bir ekonomi için önemli bir adım attı.

Metroloji, standardizasyon, uygunluk değerlendirme, politika geliştirme ve akreditasyon alanlarının değerlendirildiği raporda Türkiye, genel sıralamada da iki sıra yükselerek 14. sırada yer aldı.

Türk Ürün ve Hizmetlerinin Küresel Pazardaki Etkinliği Artıyor

TÜRKAK, uluslararası tanınırlığını güçlendirerek Türk ürün ve hizmetlerinin küresel pazardaki etkinliğini artırmaya yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, Uluslararası Havacılık ve Uzay Kalite Grubunun standart serisindeki faaliyetler IAF MLA kapsamına dahil edildi. Bu sayede, Türk havacılık ve savunma sanayisinin ürettiği ürünler uluslararası pazarda daha geniş bir kitleye sunulabilecek.

Ayrıca, yapılan çalışmalarla Türkiye’deki üreticilerin dışa bağımlılığı azaltılarak uygunluk değerlendirme alanındaki güçlü konumları desteklendi. “Sera gazı salımının” doğru ölçülerek azaltılması projenin bir diğer önemli aşaması olarak öne çıkıyor ve iklim kriziyle mücadeleye olumlu katkı sağlaması bekleniyor.

TÜRKAK, yapay zeka, bilgi güvenliği, siber güvenlik, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, biyobanka, gıda güvenliği gibi yeni hizmet alanlarında teknik gelişmeleri takip ederek akreditasyon sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor. Kurum, 2.115 farklı teknik uzmanlık alanında ve 133.611 kapsamda sağladığı akreditasyon hizmetiyle uluslararası alandaki konumunu güçlendiriyor.

UNIDO QI4SD Raporu Hakkında

Rapor, ülkelerin “kalite altyapı” sistemlerinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine nasıl katkı sağladığını detaylı bir şekilde ele alıyor. Kalite altyapı hazırlıkları 5 ana boyutta incelenirken, rapordaki veriler geniş bir yelpazedeki paydaşlardan elde edilen metodolojik bilgiler ve geri bildirimlerle destekleniyor.

Bulgular, bir ülkenin kalite altyapı sistemiyle ekonomik başarısı arasında korelasyon olduğunu gösteriyor. Büyük ekonomiler genellikle daha yüksek kalite altyapı skorlarına sahip olsa da, bazı küçük ekonomiler beklenenden daha iyi performans sergileyerek stratejik kalite altyapı yatırımlarının önemini ortaya koyuyor.

Related Posts

ABD’de sanayi üretimi mayısta geriledi

ABD’de sanayi üretimi verileri açıklandı. Buna göre mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalış kaydetti.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı – 17 Haziran 2025

Borsa İstanbul BIST 30 endeksi güne yaklaşık yüzde 0,3 düşüşle 10.454,00 puandan başladı.

Bütçe mayısta 235,2 milyar TL fazla verdi

Bütçe mayısta 235,2 milyar TL fazla verdi

Kuru çay fiyatlarına zam!

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), kuru çay fiyatlarına maliyet artışları nedeniyle yüzde 15 oranında zam yaptı. Kuru çay fiyatlarına zam kararı, bugün itibariyle raflardaki ürünlere yansırken, konuya yönelik Çaykur’dan henüz resmi bir …

TESK bölge toplantılarının üçüncüsü Adana’da yapıldı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Adana’da yapılan toplantılar üzerine açıklamalarda bulundu. Palandöken işyeri kiralarından alınan vergilere de değinerek ”Bugün 10 bin TL’ye tuttuğunuz bir dükkân, önümüzdeki yıl 16 bin TL’ye çıkacak. Üstelik bu 16 bin TL’nin yüzde 20’si kira stopajı olarak Maliye’ye yatırılacak. Bu kirayı alan mülk sahibi de ayrıca kendi vergisini verecek” dedi.

MÜSİAD’dan tüm iş dünyası örgütlerine çağrı: Gelin ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini bu tarihi sorumluluğu birlikte omuzlayalım

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, MÜSİAD Yönetim Kurulu’nun yeni dönem üyeleri ve Türkiye genelindeki 84 şube ve temsilciğin başkanlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Terörsüz Türkiye döneminde Türkiye’nin yeni kalkınma vizyonu masaya yatırıldı. Toplantıda gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Genel Başkan Burhan Özdemir, iş dünyasına ve tüm sivil toplum kuruluşlarına tarihi bir çağrıda bulunarak, bölgenin bir “ihya seferberliği” ile ayağa kaldırılması gerektiğini vurguladı.