Türkiye, akreditasyon alanında bir yılda beş sıra yükseldi

Türkiye, UNIDO Raporuna Göre Akreditasyon Alanında Küresel Liderler Arasında Yerini Aldı

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) raporuna göre Türkiye, akreditasyon alanında büyük bir başarı elde etti. Ülke, son bir yılda beş sıra birden yükselerek 155 ülke arasında 100 tam puanla zirveye oturdu ve akreditasyon alanında küresel liderler arasında yer buldu.

Raporda, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından evrensel kabul gören akreditasyon sistemleriyle uyum içinde çalışıldığı vurgulanıyor. Türkiye, ABD, Birleşik Krallık, Hollanda, Almanya, Fransa ve Hindistan gibi dünyanın en büyük ekonomileriyle birlikte zirvede yer alarak sürdürülebilir ve rekabetçi bir ekonomi için önemli bir adım attı.

Metroloji, standardizasyon, uygunluk değerlendirme, politika geliştirme ve akreditasyon alanlarının değerlendirildiği raporda Türkiye, genel sıralamada da iki sıra yükselerek 14. sırada yer aldı.

Türk Ürün ve Hizmetlerinin Küresel Pazardaki Etkinliği Artıyor

TÜRKAK, uluslararası tanınırlığını güçlendirerek Türk ürün ve hizmetlerinin küresel pazardaki etkinliğini artırmaya yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl, Uluslararası Havacılık ve Uzay Kalite Grubunun standart serisindeki faaliyetler IAF MLA kapsamına dahil edildi. Bu sayede, Türk havacılık ve savunma sanayisinin ürettiği ürünler uluslararası pazarda daha geniş bir kitleye sunulabilecek.

Ayrıca, yapılan çalışmalarla Türkiye’deki üreticilerin dışa bağımlılığı azaltılarak uygunluk değerlendirme alanındaki güçlü konumları desteklendi. “Sera gazı salımının” doğru ölçülerek azaltılması projenin bir diğer önemli aşaması olarak öne çıkıyor ve iklim kriziyle mücadeleye olumlu katkı sağlaması bekleniyor.

TÜRKAK, yapay zeka, bilgi güvenliği, siber güvenlik, iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, biyobanka, gıda güvenliği gibi yeni hizmet alanlarında teknik gelişmeleri takip ederek akreditasyon sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor. Kurum, 2.115 farklı teknik uzmanlık alanında ve 133.611 kapsamda sağladığı akreditasyon hizmetiyle uluslararası alandaki konumunu güçlendiriyor.

UNIDO QI4SD Raporu Hakkında

Rapor, ülkelerin “kalite altyapı” sistemlerinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine nasıl katkı sağladığını detaylı bir şekilde ele alıyor. Kalite altyapı hazırlıkları 5 ana boyutta incelenirken, rapordaki veriler geniş bir yelpazedeki paydaşlardan elde edilen metodolojik bilgiler ve geri bildirimlerle destekleniyor.

Bulgular, bir ülkenin kalite altyapı sistemiyle ekonomik başarısı arasında korelasyon olduğunu gösteriyor. Büyük ekonomiler genellikle daha yüksek kalite altyapı skorlarına sahip olsa da, bazı küçük ekonomiler beklenenden daha iyi performans sergileyerek stratejik kalite altyapı yatırımlarının önemini ortaya koyuyor.

Related Posts

Türk müteahhitler yurt dışından ilk yarıda 6,2 milyarlık proje aldı

Türk müteahhitler yurt dışından ilk yarıda 6,2 milyarlık proje aldı

Cumhurbaşkanı maaşı zamlandı: Emekliye 2 kuruş, Erdoğan’a 34 bin TL!

TÜİK’in enflasyon verileri sonrası yapılan temmuz zamlarıyla üst düzey maaşlar artarken, emekli maaşlarında yalnızca kuruşluk yuvarlama yapılması tepkilere yol açtı. Gelir dağılımındaki eşitsizlik yeniden gündeme geldi.

En düşük emekli maaşı belli oldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “14 bin 469 TL yüzde 16.67’lik enflasyon artış oranı kapsamında 16 bin 881 TL’ye yükseltilmiştir” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en değerli şirketi kaybettiği unvanını geri aldı

Piyasa değeri 3,1 trilyon dolara gerileyen Apple, Aralık 2024’teki 3,92 trilyon dolarlık rekoruyla tüm zamanların en değerlisi unvanını koruyor. Meta, Broadcom ve Amazon yükseliş yaşarken, Tesla düşüşe geçti. Nvidia ise dünyanın en değerli şirketi unvanını geri aldı.

Avrupa Merkez Bankası Euro’nun hızlı değer kazanmasından endişeli olduğunu belirtti

Ekonomistler, euro para biriminin hızlı değer kazanmasının rekabet gücü ve ihracata olumsuz etkilerini değerlendirdi

Haziran ayı dış ticaret açığı belli oldu

Son Dakika haberi.. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre, dış ticaret açığı haziran ayında yıllık yüzde 38,8 artarak 8,2 milyar dolar oldu. 2025’in ilk 6 ayındaki açık ise 49,4 milyar dolar oldu.