Yapay zekayla akciğer kanseri tanısı: Yüzde 97 başarı

Yapay Zeka Akciğer Kanserini Yüzde 97 Doğrulukla Tespit Ediyor

TÜBİTAK destekli bir proje kapsamında geliştirilen yapay zeka modeli, PET/BT görüntüleri, kas kaybı belirtileri ve kandan alınan iltihap belirteçlerini birleştirerek akciğer kanserini yüzde 97 doğrulukla tespit edebiliyor. Bu sayede kanser erken aşamada teşhis edilip hastalar hızla tedaviye yönlendirilebiliyor. Yapay zeka algoritması, hastalığı iyi huylu, kötü huylu ve kanser dışı vakalar arasında ayırt etmede olağanüstü bir başarı sergiliyor. Ayrıca, tanı sürecine hastanın genel sağlık durumu ve bağışıklık sistemiyle ilgili bilgiler de ekleniyor. Fiziksel ölçümler ve kan değerleri yapay zekayı destekleyerek tanı doğruluğunu artırıyor.

Bu çalışma, tanının erken konulmasını sağlamanın yanı sıra tedavi maliyetlerini düşürmeyi ve hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Sağlık alanındaki bu başarı, yapay zeka teknolojisinin insan yaşamına olumlu etkisini açıkça gözler önüne seriyor.

Related Posts

Uzmanından “kene teması” uyarısı: Ölümcül sonuçlara yol açabilir!

Uzmanından “kene teması” uyarısı: Ölümcül sonuçlara yol açabilir!

Annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyor! Hamilelikte en önemli sorunlardan biri: Obezite

Dünya Sağlık Örgütü tarafından “sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanan obezite, son yıllarda küresel boyutta bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, obezite sorunu yaşayan anne adaylarına önemli uyarılarda bulundu.

Yaşamak istedi, bedeli insanlık suçu oldu! Kanlı organ nakli kâbusu: ‘Bilmiyordum’

İlk böbrek naklini 20 yaşında olan genç kadın yeniden hastalanmış ve yine kendisi için uygun bir böbrek beklemesi gerektiğini öğrenmişti. Bu bekleyişin hayatına mâl olabileceğini düşündü. İnternette yaptığı bir araştırma sonucunda kendi deyimiyle farkında olmadan uluslararası organ nakli çetesine dahil oldu. İşte şimdi hiçbir klinik tarafından tedaviye alınmayan kadının yaşadıkları.

Tehlike çanları çalıyor: Türkiye Avrupa birincisi oldu

Türkiye’nin, obezite oranı açısından dünyada 17’nci sırada, Avrupa’da ise birinci sırada yer aldı. Prof. Dr. M. Emel Alphan ise bu durumun, aşırı yağlı ve yüksek enerjili fast-food tarzı beslenme, ev dışında yemek yeme alışkanlığının artması, şeker yerine fruktoz bazlı şekerlerin içeceklerde kullanılmasının artması, porsiyonların büyümesi ve internetteki moda diyetlerin kullanılması olarak sıraladı.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.