Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Pazar yerinde 5 kişiyi öldürüp soğukkanlı bir şekilde olay yerinden uzaklaştı

Tayland’ın başkenti Bangkok’ta bir pazar yerinde silahlı saldırı düzenlendi. Öğleden sonra gerçekleşen olayda en az 5 kişi hayatını kaybetti. Saldırganın pazardan kaçtığı ve kısa süre sonra kendi silahıyla intihar ettiği belirtildi. Olayın, Tayland ile Kamboçya arasında son günlerde yeniden alevlenen sınır çatışmalarıyla bağlantılı olup olmadığı inceleniyor.

İngiltere’den İsrail’i kızdıracak Filistin kararı!

İngiltere Başbakanı Starmer, İsrail’in belirli koşulları yerine getirmemesi halinde, ülkesinin eylülde Filistin devletini tanıyacağını söyledi

Dünya gazetesi yazarı Çağdaş Yıldız tutuklandı

Yıldız, ifadesinde tutuklu Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’la ticari bir ilişkisinin olmadığını söyledi.

Orhaneli’de Trafik Kapandı

Bursa’nın Orhaneli ilçesinde yangın nedeniyle Orhaneli-Harmancık yolu trafiğe kapatıldı.

Acı istatistikler açıklandı: Her dakika 1 kaza, her gün altı can kaybı

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından açıklanan verilere göre, 2025 yılı Ocak–Haziran döneminde Türkiye genelinde ortalama her dakika 1 kaza meydana geldi.

Pakistan’da Muson Yağmurları Felaket Getirdi

Muson yağmurları nedeniyle Pakistan’da 271 kişi hayatını kaybetti, 655 kişi yaralandı.