Sinema ve televizyon emekçileri: MUBI’nin filmlerimizle elde ettiği görünürlüğü Gazze’deki soykırımı finanse eden şirketle paylaşmasını kabul etmiyoruz

Dijital yayın platformu MUBI, İsrail’le bağlantılı Sequoia Capital’den aldığı 100 milyon dolarlık yatırım nedeniyle dünyadan tepki çekmeye devam ediyor. Son olarak Türkiye’den 400’e yakın sinema ve televizyon emekçisi dün gece ortak bir bildiriye imza attı. Platformun Gazze’de yaşanan soykırımı finanse eden bir şirket tarafından yatırım almasını kabul etmediklerini dile getirdi.

Bianet’te yer alan habere göre, internet üzerinden bir imza kampanyası başlatan sinema ve televizyon dünyasından isimler bildiride şunları kaydetti:

“Bizler, Türkiye’de sinema ve televizyon alanında üretim yapan emekçiler ve sinema paydaşları olarak, kuruluşundan bu yana maddi ve manevi destek sunduğumuz ve bağımsız sinema alanı için varlığını önemli bulduğumuz MUBI’nin, filmlerimiz aracılığıyla elde ettiği görünürlüğü; Gazze’de yaşanan soykırım ve savaşı finanse eden bir şirketle paylaşmasını kabul etmiyoruz.

2025 yazında, küresel sanat sineması platformu MUBI, ABD merkezli özel sermaye şirketi Sequoia Capital’den 100 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Sequoia Capital, İsrail askeri istihbarat mensupları ve Palantir’in eski yöneticileri tarafından kurulan Kela adlı savunma teknolojisi girişimine de yatırım yaptı. Kela’nın, İsrail ordusuna yapay zekâ entegrasyonu sağlayan bir savaş yazılımı sistemi geliştirdiği gerçeği, MUBI’yi bu ekonomik ağın bir parçası ve dolaylı olarak bu suç ortaklığının bir bileşeni hâline getirmektedir. Bu durum, MUBI ile çalışan biz sinema emekçilerini, festivallerden dağıtım süreçlerine kadar emeği geçen tüm sektör bileşenlerini ve platformun varlık nedenini oluşturan izleyicileri doğrudan ilgilendirmektedir. Gazze’de süregiden soykırıma hizmet eden bu ekonomik zincire dolaylı olarak dahil olmak istemiyoruz.

Sinemayı yalnızca bir mecra değil; aynı zamanda bir vicdan, ifade ve adalet alanı olarak görüyor; MUBI’ye Filistin İçin Sinema Emekçileri (Film Workers for Palestine) kolektifinin 9.000’i aşkın sinema çalışanı adına yazılan açık mektubunu ve ardından uluslararası 38 sinemacının yaptığı ortak çağrıyı destekliyoruz.

MUBI’nin bugün aldığı her tutum, yalnızca iş modelini değil, onu var eden sanatçıları, izleyicileri ve kültürel hafızayı da doğrudan etkilemektedir. Gözlerimizin önünde büyük bir insanlık suçu işleniyorken, MUBI’nin sektörden gelen ihtarları ciddiye almasını istiyor, acilen sorumluluk alarak bu korkunç yanlıştan ivedilikle geri adım atmasını bekliyoruz…

Sessiz kalmak, taraf olmaktır!”

Related Posts

Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı

Dikey Geçiş Sınavı sonuçları açıklandı

David Guetta’dan ‘Dior’u yorumu

MK ve Chrystal’ın “Dior” adlı parçası, David Guetta remix’iyle yeniden yayınlanıyor. Remix, daha önce Bou & Turno’nun versiyonuyla başlayan serinin ikinci ayağını oluştururken parça, yaz boyunca MK’nin festival ve kulüp performanslarında yer alacak.

2025 MEB-AGS sonuçları ne zaman açıklanacak? MEB-AGS sonuçlarına nasıl bakılır?

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (AGS) sonuçları açıklanma tarihi, adayların gündeminde yer almaya devam ediyor. Peki, 2025 MEB-AGS sonuçları ne zaman açıklanacak? MEB-AGS sonuçlarına nasıl bakılır?

WKRP in Cincinnati dizisinin yıldızı Loni Anderson hayatını kaybetti

1980’li yıllara damga vuran WKRP in Cincinnati dizisiyle tanınan Loni Anderson, tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında hayatını kaybetti.

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.