Ev kiralarının yüksekliği ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına yerleşememiş olmak, öğrencilerin elini kolunu bağlıyor. Kaldıkları özel yurtlara gelen zamları karşılayamayacak durumda olan öğrenciler, okullarını bırakmaya sürükleniyor.
Gazetemiz Cumhuriyet, bu sorunları yaşayan öğrencilere ulaştı. Bir dernek yurdunda kaldığını belirten E.B. (21), kaldığı odanın ücretine yüzde 117 oranında zam geldiğini iletti. Öğrenci, “Özel yurtları ve kiraları karşılayacak maddi durumum olmadığı için güvenli bulduğum bir derneğin yurduna yerleştim. Piyasadaki yurt fiyatlarının daha altında olması beni rahatlatıyordu ancak gelen zamlarla karşılayabileceğim miktarın çok üstüne fırladı. Kaldığım odanın ücreti 3 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıktı. Ben mimarlık öğrencisiyim. Derslerin dışında tüm zamanım atölyede geçiyor. Bir işte çalışacak zamanı yaratamıyorum. Bu sene okula nasıl devam edeceğimi bilmiyorum, büyük ihtimalle bir sene dondurup bir işe gireceğim. Para biriktirmem gerekiyor, okul varken çalışmam mümkün değil” dedi.
‘KALACAK YER YOK’
Üniversitesinin konumu gereği yurt arayışını çok genişletemediğini belirten bir başka öğrenci A.Z. (22), “Okuduğum üniversite şehir merkezinden biraz uzakta kalıyor. Okula yakın ve çevre yurtlara oranla daha uygun fiyatta olan bir yurda iki yıl önce yerleştim. Başlarda yurda ödenen para beni zorlamadı ama bu sene fazla zam yapıldı. Bu benim son senem, 5 bin lira ödüyordum yapılan yaklaşık yüzde 114 zam ile oda fiyatı 10 bin 700 lira çıktı. Bu yüzden ailem ve ben yurt arayışına girdik. Fakat okulumun konumu gereği hâlâ uygun şartlarda bir yurt bulamadık. Okulumun açılmasına da çok az kaldı. Bu durumdayken iki yıl boyunca alışmış olduğum yurdun son dakikada yaptığı zamlar biz öğrencileri çok zor durumda bıraktı. Ciddi anlamda kalacak yer bulamıyorum, bu yüzden bu yıl okuluma geç başlama veya okula giderken aynı zamanda bir işe girme olasılığım çok yüksek” diye konuştu.
YURTLAR DEĞİL ODADAKİ YATAK SAYISI ARTTI
29 Eylül 2023’te yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Örgün Eğitim İstatistikleri Raporu’na göre son yedi eğitim-öğretim döneminde KYK yurtlarının sayısında iniş ve düşüşler olsa da anlamlı bir değişiklik yaşanmadı. Buna karşın yurtlardaki yatak sayısı 2016’dan 2023’e kadar 260 binden fazla arttı. Sadece 2021-2022 dönemiyle 2022-2023 dönemi karşılaştırıldığında bile yatak sayısında 120 bin artış var.