Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

SASAD’ın 34. Olağan Genel Kurul Toplantısı HAVELSAN’da Gerçekleştirildi

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD), 34. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı HAVELSAN’da gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, yaptığı konuşmada, geçen yıl savunma ve havacılık sanayisi ihracatının, NATO ve hizmet ihracatları dahil olmak üzere yüzde 29 artışla 7,1 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attığını belirtti.

Haluk Görgün, şirketlerin uluslararası işbirliği faaliyetleri ve temasları sayesinde dünyanın neredeyse tamamına ihracat yapabilir hale geldiğine dikkat çekerek, geçen yıl 180 ülkeye ürün ihraç ettiklerini ve Savunma ve havacılık ihracatlarının Mart 2025’te 884 milyon dolara yükseldiğini ifade etti. Sektörel ihracatın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 72 artarak 1,7 milyar dolara ulaştığını da vurguladı.

“Ana Yüklenici Firmalar ‘Koçluk’ Yapsın”

Görgün, ihracatın önündeki anahtarın, küresel ölçekte dünya pazarında yer alan çeşitli şirketlerle beraber çalışabilmek olduğunu belirterek, “Ana yüklenici firmaların, küçük ölçekli firmalara ‘koçluk’ yaparak destek olmalarını ve sektörde rekabet edebilmeleri için teknolojik bağımsızlığı sağlamalarını beklediklerini” söyledi.

Görgün, Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolarlık destek verdiklerini ve bu kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacaklarını belirtti.

Start-up Firmalarına Fuarlara Bedelsiz Katılım Desteği

Savunma Sanayii Başkanı Başkan Görgün, Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı’ndan sertifika alan firmaların uluslararası fuarlara katılımlarını yüzde 60-80 oranında desteklediklerini, bu uygulamayı IDEF 2025’te de devam ettireceklerini aktardı.

Yeni bir program olan “EYDEP Kuluçka” ile start-up firmaların uluslararası fuarlara bedelsiz katılımlarını destekleyerek ihracatta rol almalarını teşvik ettiklerini belirten Görgün, SSB Finansal Kiralama Destek Programı ile savunma sanayisinde faaliyet gösteren üretici işletmelere makine ve teçhizat için finansman desteği sağladıklarını ifade etti.

“Adımızı Bir Kere Kapıdan Atmak Önemli”

Görgün, Türk şirketlerinin adım attıktan sonra kolay kolay vazgeçmediğini vurgulayarak, “Hedeflerimize ulaşabilmek ve geleceğe en güçlü şekilde hazırlanabilmek için proaktif davranarak doğru zamanda doğru teknolojilere yatırım yapmamız gerekiyor” dedi. Devletten devlete satış ve finans desteği gibi konularda düzenlemelerin etkinleştirilmesi gerektiğine değinen Görgün, işbirliği yapılacak ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda çözümler üreterek dış taleplere cevap verebilecek üretim kapasitesine erişimi hedeflediklerini belirtti.

Related Posts

Borsa uçtu, altın tökezledi! İşte haftanın kazançları ve kayıpları

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1,24 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 0,64, avro/TL yüzde 0,20 artış, altının gram fiyatı ise yüzde 0,32 azalış kaydetti.

Deprem fırsatçıları yine iş başında! Satılık ve kiralık fiyatlara sıkı takip

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik şiddetli deprem sonrası fırsatçılar yine harekete geçti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul depremi sonrası kiralık ve satılık ilanlarda yaşanan fiyat artışlarına karşı cezaların uygulanacağını duyurdu. Özellikle bu süreçte vatandaşlar İstanbul dışına harekete geçti. Peki hangi bölgelere talep oldu? İşte detaylar…

IMF’den ‘ticari uzlaşı’ çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliğin çok maliyetli olduğunu vurgulayarak, hızlı bir şekilde gerilimlerin çözülmesi ve ticaret politikalarında uzlaşılması çağrısında bulundu.

Şirketlerin net döviz açığında rekor: 150 milyar doları aştı!

Şubat ayında finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlıklarında azalma yaşanırken, yükümlülüklerde ciddi bir artış oldu. Firmaların net döviz pozisyonu açığı önemli bir yükselme gösterdi. Bu gelişmelerin ardından, kısa vadeli döviz pozisyonu fazlası ise geçtiğimiz aya göre azaldı.

Piyasalarda gün ortası 24 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,27 değer kazanarak 9.336,89 puana çıktı.

Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da dün 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre sarsıntı, Marmara Bölgesi’nin tamamında hissedildi. Depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilirken deprem vergileri ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersizliği tekrar tartışma konusu oldu. Peki 22 yıllık AKP iktidarında toplanan deprem vergileriyle kaç ev kentsel dönüşüme girebilirdi? İşte ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir