Faiz Ne Zaman İnecek, Dolar Ne Zaman Çıkacak? Merkez’in Faiz Kararıyla İlgili Ezber Bozan Kulis!

Merkez Bankası kritik faiz kararını 27 Haziran Perşembe günü açıklayacak. Anketlere göre Merkez Bankası faizi sabit tutacak.

Halk Tv’de İsmail Küçükkaya’nın hazırlayıp sunduğu Yeni Bir Sabah programında değerlendirmelerde bulunan ekonomist Murat Sağman ise Merkez Bankası’nın faizi ne zaman indireceğini açıkladı.

Murat SAğman, faiz indirimi konusunda eylül beklentisi olduğunu ancak, bankanın faizi Eylül’de indirmeyeceğini söyledi.

Sağman, dolar kuruyla ilgili beklentisini de açıkladı.

Sağman, “Ne zaman faiz indirimleri başlarsa o zaman kurdaki baskı artacak” diye konuştu.

Enflasyonun düşmesinin zaman alacağını söyleyen Murat Sağman “İşimiz çok zor. Faiz indirimiyle bütün dengeleri bozduk. Bunu toparlamak sadece faiz yükseltmekle olmuyor” diye konuştu.

Merkez Bankası’nın faiz artırımını pas geçeceğini söyleyen Sağman “Eylül bekleyenler var ama enflasyon bügün 75. Bu aydan itibaren düşmeye başlayacak ama yükseliş hızı azalacak. Baz etkisiyle. Baz etkisi eylül başında açıklanacak enflasyonla düşecek.

Merkez Bankası ekim ve kasımdan önce faiz indirmez. Eğer eylül’de faiz indirirse işin içine siyasi baskı girdi diyecekler” dedi.

DOLAR NE ZAMAN ARTAR?

Sağman şöyle konuştu:

“Herkesin şu anda merak ettiği “Dolar ne zaman yükselecek?”

TL faizi daha avantajlı gitmeye devam edecek. Kurun gelecek aylarda yüzde 2’nin üstünde değer kaybetmesini beklemiyorum. Birkaç ay daha TL’de kalmak daha avantajlı olacak.

Kur ne zaman artar? Ne zaman faiz indirimleri başlarsa o zaman kurdaki baskı artacak.
Faiz indirimi kasımda gelir, en erken ekim…”

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Piyasalar, TCMB faiz kararının haziran ayı kararına odaklandı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını 27 Haziran Perşembe günü açıklayacak. AA Finans’ın faiz kararına yönelik beklenti anketi, 11 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50’de sabit bırakılması yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50’de sabit bırakılacağını öngörüyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 50 olarak hesaplandı.

Yıl sonuna ilişkin beklentilerini paylaşan ekonomistlerden 3’ü yıl sonunda politika faizinin yüzde 50, 1’i yüzde 47,5, 1’i yüzde 45, 1’i yüzde 44 ve 2’si yüzde 40 olacağını öngördü.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50’de sabit bırakılmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx