ECB Para Politikası Toplantısı Tutanağı Yayımlandı: Enflasyon Değerlendirmesi
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi’nin Frankfurt’ta düzenlediği 16-17 Nisan 2025 tarihli para politikası toplantısının tutanakları, enflasyon değerlendirmelerini içeriyor. Konsey üyeleri, Euro Bölgesi’nde enflasyonun düştüğünü belirtirken, orta vadede hedefe dönme beklentilerini de dile getirdiler.
Tutanaklarda, enflasyonun düşmesine neden olan faktörlerin kısa vadeli olduğu vurgulanırken, küresel ticaret savaşlarının uzun vadede enflasyonu artırabileceği uyarısı da yapıldı. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon mart ve nisan aylarında %2,2 olarak gerçekleşirken, ECB enflasyonu yüzde 2 seviyesinde tutma hedefini sürdürüyor.
ECB, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikasının etkilerine karşı güvercin bir tutum sergileyerek Haziran 2024’ten beri faiz indirimlerine devam etti. Banka, mevduat faiz oranını son toplantıda 25 baz puan indirerek yüzde 2,25’e çekmişti. Bir sonraki faiz toplantısı 5 Haziran’da yapılacak ve piyasalar, faiz indirimi olasılığının yüksek olduğunu değerlendiriyor.