Deprem fırsatçıları yine iş başında! Satılık ve kiralık fiyatlara sıkı takip

Fahiş Fiyat Artışlarıyla Mücadele Kararlılıkla Devam Ediyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL ‘Fırsatçılık olarak nitelendirilebilecek hiçbir tutum ve davranışa kesinlikle göz yumulmayacaktır’ diyen Gürcan, haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen tüm gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli idari yaptırımların uygulanacağını belirtti.

Piyasada ilan fiyatlarında belirgin bir artışın yaşanıp yaşanmadığı merak konusu haline gelirken, İstanbul’da güvenli semtler konusu da önem kazanmaya başladı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Marmara depremi sonrası gayrimenkul ilanlarında bazı fiyat artışları gözlemlendiği yönünde Bakanlığın uyarıları oldu.

‘Fiyat Artışları Daha Sıkı Takip Edilecek’

Ticaret Bakanlığı tarafından fiyat artışları sürekli takip altında tutulmaktadır. Özellikle 23 Nisan’daki Marmara depremi sonrasında fiyat artışları daha sıkı bir şekilde denetlenecektir.

‘İlan Doğrulama Sistemi Satılık İlanları Kapsamalı’

Fiyat artışlarıyla ilgili yaşanan problemler arasında, hala satılık konutlar için elektronik ilan doğrulama sisteminin olmaması bulunmaktadır. Şu anda, satılık konut sahibi olmayan kişiler dahi gayrimenkulleri satılık daire gibi ilan edebilmektedir. Satılık daireleri kapsayacak şekilde elektronik ilan doğrulama sisteminin biran önce devreye alınması gereklidir.

Öte yandan, fahiş fiyat artışlarıyla ilgili düzenlemelerde emlak işletmelerinin takibe alınması da önem kazanmaktadır. Emlak işletmeleri, fiyatları artırmak yerine gayrimenkulleri pazarlama sürecinde daha sabit tutma eğilimindedir. Bu durum, satılık ve kiralık fiyat artışlarıyla birlikte pazarlama sürecini zorlaştırmaktadır.

‘Emlak İşletmelerine 101 Milyon TL Ceza’

Ticaret Bakanlığı, emlak işletmelerini denetim altında tutarak fahiş fiyat artışlarına karşı mücadele etmektedir. 2025 yılı itibarıyla, 1012 emlak firmasına toplamda 101 milyon TL tutarında fahiş fiyat cezası kesilmiştir. Bu cezalar, mal sahiplerine değil, emlak işletmelerine uygulanmaktadır. Bu durumda, fiyat artışlarının engellenmesi için yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır.

Fahiş Fiyat Artışı Var Mı?

Şu an piyasada, emlak işletmeleri tarafından girilen ilanlarda fahiş fiyat artışlarına rastlanmamaktadır. Mal sahipleri tarafından yayınlanan ilanlarda ise sınırlı örnekler görülebilir.

Bakanlık Denetimlerini Nasıl Yapıyor?

Bakanlık, ilan platformlarından fiyatı artan ilanları takip etmektedir. Fiyat artışları, belirli oranlarla değerlendirilmektedir. Bu dönemlerde, küçük artışlar bile incelenmektedir. 2024 yılında kesilen cezalar ilan başına 100 bin TL iken, şu an yasal sınır 150 bin TL’ye yükseltilmiştir.

Deprem Sonrası Hangi Bölgelere Talep Olmuş?

Deprem sonrasında, özellikle tatil bölgeleri ve güvenilir olarak nitelendirilen İstanbul bölgelerine olan talebin arttığı görülmektedir. Bazı tatil bölgelerinde sezon açılışları erken başlayabilir. İstanbul dışına yoğun bir göç yaşanmaktadır. Yazlık bölgeler başta olmak üzere, ev sahipleri Çanakkale, İzmir gibi farklı bölgelere yönlenmektedir.

Özellikle İstanbul’dan yazlık bölgelere olan talebin arttığını gözlemlemekteyim. İstanbul’un kuzeyinde, Başakşehir, Arnavutköy gibi bölgelere olan talebin arttığı dikkat çekici. Bu durum, kentsel dönüşüme olumlu bir katkı sağlayabilir ve vatandaşların harekete geçme isteğini artırabilir. İstanbul için ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının faydalı olacağını düşünüyorum.

İstanbul’da Nerede Daha Güvenli?

İstanbul’da sadece belli semtleri değil, bilimsel destek alınmış yapıların daha güvenilir olduğu görüşünü desteklemekteyim. Özellikle, İstanbul’un kuzey bölgeleri zemin açısından daha güvenli olarak değerlendirilmektedir. Yapılacak olan zemin iyileştirmeleri ve mühendislik hizmetleri, binaların güvenliğini artırmaktadır. Dolayısıyla, belirli bir semti daha güvenli ilan etmek yerine, bilimsel destekleri olan yapıların daha güvenilir olduğunu söyleyebiliriz.”

Related Posts

HAK-İŞ’ten iktidara TİS çağrısı: Taleplerimizi lütfen dikkate alın

HAK-İŞ’ten iktidara TİS çağrısı: Taleplerimizi lütfen dikkate alın

Türk müteahhitler yurt dışından ilk yarıda 6,2 milyarlık proje aldı

Türk müteahhitler yurt dışından ilk yarıda 6,2 milyarlık proje aldı

Cumhurbaşkanı maaşı zamlandı: Emekliye 2 kuruş, Erdoğan’a 34 bin TL!

TÜİK’in enflasyon verileri sonrası yapılan temmuz zamlarıyla üst düzey maaşlar artarken, emekli maaşlarında yalnızca kuruşluk yuvarlama yapılması tepkilere yol açtı. Gelir dağılımındaki eşitsizlik yeniden gündeme geldi.

En düşük emekli maaşı belli oldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “14 bin 469 TL yüzde 16.67’lik enflasyon artış oranı kapsamında 16 bin 881 TL’ye yükseltilmiştir” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en değerli şirketi kaybettiği unvanını geri aldı

Piyasa değeri 3,1 trilyon dolara gerileyen Apple, Aralık 2024’teki 3,92 trilyon dolarlık rekoruyla tüm zamanların en değerlisi unvanını koruyor. Meta, Broadcom ve Amazon yükseliş yaşarken, Tesla düşüşe geçti. Nvidia ise dünyanın en değerli şirketi unvanını geri aldı.

Avrupa Merkez Bankası Euro’nun hızlı değer kazanmasından endişeli olduğunu belirtti

Ekonomistler, euro para biriminin hızlı değer kazanmasının rekabet gücü ve ihracata olumsuz etkilerini değerlendirdi