Bakan Şimşek’ten sert açıklama: ‘Ceza mekanizmaları devreye alınacak’

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Kaçıran 4 Bin 95 Mükellefi Tespit Etti

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin yaygınlaşmasıyla sanal POS sistemleri üzerinden gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan veya eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellefin 37 milyar lirayı aşan hasılatını ortaya çıkardı.

Kapsamlı Analiz ve Yüksek Riskli Mükelleflerin Tespiti

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaret faaliyetlerinde sanal POS kullanımıyla elde edilen gelirlerin vergi kayıtlarına yansıtılıp yansıtılmadığını belirlemek amacıyla kapsamlı bir analiz gerçekleştirdi. Bu kapsamda, 2020-2024 döneminde sanal POS aracılığıyla gelir sağlayan kişilerin mükellefiyet durumları ve beyanları detaylı şekilde incelendi. Bakanlık veri tabanına iletilen ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kayıtları üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda yüksek risk taşıyan mükellefler belirlendi.

Vergiden Kaçan 4 Bin 95 Mükellef

Analizler ve banka verileriyle uyumlu raporlar sonucunda, sanal POS aracılığıyla gelir elde eden ancak hiç gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti olmayan, ya da mükellefiyetine rağmen beyanname vermeyen ya da eksik beyanda bulunan toplam 4 bin 95 mükellef tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 37 milyar liralık hasılatı gizlediği belirlendi.

Gizlenen Gelirlerin Olduğu Sektörler

İncelenen sektörler arasında tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve aksesuarları ile bilgisayar programlama faaliyetleri öne çıktı. Yüzlerce mükellefin bu alanlarda elde ettikleri hasılatları gizlediği kayıtlara geçti.

Yasal İşlemler Başlatıldı

Analizler sırasında, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Bu kişi, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemesi satışı gerçekleştirirken, hakkında yasal işlemler başlatıldı.

Gönüllü Uyuma Çağrı ve Ceza Mekanizması

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye aldı. Vergi mükellefiyeti olmayan, mükellefiyeti olmasına rağmen beyanda bulunmayan ya da eksik beyanda bulunan kişiler, cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirilerek gönüllü uyum için çağrıldı.

Beyanlarını düzelten mükelleflere daha hafif cezalar uygulanırken, çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan ya da gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve ceza süreci başlatılacak. Bu süreç, öncelikle e-ticaret gelirlerini gizlediği tespit edilen 561 mükellefi kapsıyor.

‘Ceza Mekanizması Devrede’

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşmenin vergi kayıplarının takibini kolaylaştırdığını belirterek, “Sadece sahada değil teknolojiyi etkin kullanarak da kayıtdışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergisini ödemek zorunda. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyum sürecine dahil ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları devreye alınacak” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Erdoğan’ın kurdurduğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde skandal görüntü: SporFest etkinliği, provokatörlerin saldırısına uğradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin Gülhane yerleşkesinde düzenlenen spor festivalinde, bazı provokatörler ‘eğlence’ adı altında ‘Zıplamayan Tayyip’çi’ sloganları attı.

Mevduat Faizlerinde Rekabet Kızıştı! İşte 600 Bin TL’nin 32 Günlük Getirisiyle En Yüksek Faiz Veren Bankalar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yukarı çekmesi ve dövizden Türk Lirası’na dönüşü teşvik eden yeni uygulamaların devreye alınması, yatırımcıların ilgisini yeniden vadeli mevduat hesaplarına çevirdi. Artan faiz oranları, bankalar arasında kıyasıya bir rekabete neden olurken, 600 bin TL gibi önemli bir birikimi 32 gün vadeli olarak değerlendirmek isteyenler için kazançlı seçenekler ortaya çıktı.

Devlet TOKİ’yi faize gömdü

Kamu kurumları arasındaki yüksek faiz anlaşmalarına tepki gösteren CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, “Anaparanın yüzde 80’ini faiz olarak ödeyecek. Bu nasıl bir hesap ama böyle anlaşma yapılmış” dedi.

En çok satın alınan otomobil markaları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu Nisan ayında 191 bin 983 aracın trafiğe kaydının yapıldığını açıkladı. Bu araçların %43,5’ini motosiklet, %41,9’unu otomobil, %9,0’ını kamyonet, %2,7’sini traktör, %1,7’sini kamyon, %0,8’ini minibüs, %0,3’ünü otobüs ve %0,1 …

TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı: İlk çeyrekte işsiz sayısı yaklaşık 3 milyon

TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı: İlk çeyrekte işsiz sayısı yaklaşık 3 milyon

Küresel piyasalar Powell’ın uyarılarına odaklandı: Fed’in stratejisi değişebilir

Küresel piyasalar, Fed Başkanı Powell’ın para politikasında değişim sinyali vermesi ve ABD-Çin tarifeleriyle ilgili belirsizliklerin yeniden gündeme gelmesiyle yön arıyor. Japonya’da büyüme beklentilerin üzerinde daralırken, Avrupa’da barış diplomasisi umut yaratıyor. ABD’de ise piyasa verileri karışık sinyaller veriyor.