TESK’ten kermes ve panayır uyarısı: Böyle satışlar, kayıt dışılığı körüklüyor

Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu: Uzun Süren Kermes ve Panayırlar Esnafı Olumsuz Etkiliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, uzun süren kermes ve panayırların bu etkinliklerin yapıldığı bölgedeki esnafı olumsuz etkilediğini belirtti. Palandöken, yazılı açıklamasında, panayır ve kermes gibi etkinliklerin uzun sürmesinin ticaretin dengesini bozduğunu ifade etti. Bu tür faaliyetlere dair düzenleme yapılması gerektiğini belirten Palandöken, başka şehirlerden gelerek günübirlik veya birkaç günlük ticaret yapanların panayır ve kermesin kurulduğu bölgedeki esnaf için büyük bir sorun oluşturduğuna işaret etti. Palandöken, “Bu kişilerin hangi memlekete ve ne şekilde kayıtlı oldukları belli olmadığı için bu durum, kayıt dışılığa yönlendirebilecek uygulamalara neden olmaktadır. Bu tür faaliyetler öncesinde, öncelikle o bölgedeki meslek odalarından izin alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Hijyenden Vergilendirmeye Kadar Birçok Eksik Var

Söz konusu faaliyetlerin ilgili meslek odalarıyla koordineli şekilde düzenlenmesinin önemini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti: “Belirli günler içerisinde, kermes ya da panayır düzenleyecek olanların, o bölgenin insanı olması ve yerel ekonomiye katkı sağlaması şartı aranmalıdır. Vergi levhaları olmalı, fiş ve fatura düzenine uyulmalı, ayrıca oradaki esnafla doğrudan rekabet edecek ayakkabıdan bıçağa, pastırmadan sucuğa veya bozulabilecek gıda maddelerine kadar ürünlerin satışı belli kurallara bağlanmalıdır. Bu kişilerin hangi şehirden geldikleri, hangi vergi dairesine kayıtlı oldukları, sattıkları ürünlerin o bölgede geleneksel esnafın emeğine katkı mı zarar mı sağladığı net olarak tespit edilmelidir. Hijyen koşulları sağlanmadan, herhangi bir izin veya süre şartı olmaksızın kurulan panayır ve kermesler, kamu yararına yapılıyor gibi gösterilse de, yerel ve geleneksel esnafın işini baltalamaktadır.”

Palandöken, bu faaliyetlerin gerçekleştirildiği süre boyunca fiyatların mutlaka kontrol edilmesi gerektiğinin de altını çizdi. İnsan sağlığını tehdit eden ve görsel kirliliğe sebep olan ürünlerin satışına izin verilmemesinin de önemine değinen Palandöken, “Panayır, yöresel ürünlerle, o şehrin ve çevresindeki il ve ilçelerin katkısıyla yapılmalıdır. Günümüzde bu durum bir alışkanlık halini almış, ‘kamyona yükle, götür, sat, topla ve geri dön’ şeklinde bir uygulamaya dönüşmüştür.” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Türkiye’de bir ilkti! Dev şirket halka arz oluyor

Türkiye’nin köklü oyun şirketlerinden Joygame, halka arz için ilk adımı attı. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) kayıtlı sermaye sistemi onayını alan şirket, ticaret tescilini de tamamladı. Halka arz süreci tamamlandığında Joygame, Borsa İstanbul’da işlem gören ilk Türk oyun şirketi olacak.

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu açıkladı

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B1’den ‘Ba3’e çıkardı, kredi notu görünümünü ise ‘pozitif’ten ‘durağan’a revize etti.

Stellantis’ten dev gelir beklentisi! Yılın ilk yarısı için açıklanan rakam, 74,3 milyar avro

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yılın ilk yarısına ilişkin finansal bilgileri ve sevkiyat tahminlerini paylaşan Stellantis N.V’nin 2025’in ilk yarısında net gelirinin 74,3 milyar avro seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Yılın ilk 6 aylık …

HAVELSAN, IDEF 2025’te Yapay Zeka ile Savunma Teknolojilerini Tanıtacak

HAVELSAN, IDEF 2025’te yapay zeka destekli ürünlerini sergiliyor. Yeni teknoloji ve sistemler tanıtılacak.

Ecogreen Enerji, 76,7 Milyon Euro Finansman Anlaşması İmzaladı

Ecogreen Enerji Holding, yenilenebilir enerji projeleri için Alman bankayla 76,7 milyon Euro anlaşma yaptı.

Şanlıurfa’da 43 Kaçak Trafo Tespit Edildi

Dicle Elektrik, yapay zeka ve drone ile 43 kaçak trafo buldu, saldırı sonrası hukuki işlem başlatıldı.