AB’nin İsrail’e Yaptırım Kararı Beklenmiyor

Uzmanlar: AB’nin İsrail’e Yaptırım Kararı Almaması Hayal Kırıklığı Yarattı

AB ve uluslararası ceza hukuku uzmanları, AB’nin işgal altındaki Filistin topraklarında insan hakları ihlallerinde bulunduğunu tespit ettiği İsrail’e yaptırım kararı almamasının “hayal kırıklığı” olduğunu ifade etti.

AB dışişleri bakanları, İsrail’e yaptırım ve Ortaklık Anlaşması’nın tamamen ya da kısmen askıya alınması konularını 15 Temmuz’da görüştü. Ancak bakanlar, ülkelerin bu yöndeki çağrılarına rağmen anlaşmanın askıya alınması konusunda uzlaşamadı. Almanya ve Avusturya gibi ülkelerin itirazı nedeniyle Tel Aviv’e herhangi bir yaptırım kararı da alınmadı.

Bu durum birçok uzman ve sivil toplum kuruluşu tarafından eleştirilirken İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, AB’nin yaptırım kararı almamasını Tel Aviv için “diplomatik zafer” olarak nitelendirdi.

Uluslararası ceza hukuku profesörü Gerhard Kemp ve Uluslararası Af Örgütü Avrupa Kurumları Ofisi Direktörü Eve Geddie, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’na ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Profesör Kemp, AB’nin İsrail’in insan haklarını ihlal ettiğini tespit etmesine rağmen yaptırım kararı almamasını eleştirerek, bu durumun “hukuki olmayan siyasi bir kararın yansıması” olduğunu belirtti.

Kemp, AB’nin İsrail’e “büyük baskı” uygulayabileceğini ancak bunu tercih etmemesinin “hayal kırıklığı” yarattığını ifade etti. Bu kararın aynı zamanda AB’nin kendi iç raporlarına “şüpheyle yaklaştığını” gösterdiğini kaydeden Kemp, bu durumun AB’nin insan hakları ve uluslararası insani kuralların rolü açısından olumsuz sonuçları olabileceğini söyledi.

İrlanda, İspanya, Slovenya ve Belçika’nın İsrail’e karşı daha güçlü adımlar atmaya istekli olduğunu belirten Kemp, bu devletlerin AB yükümlülüklerinden ayrı olarak uluslararası hukuk kapsamında kendi yükümlülüklerinin olduğunu vurguladı. Profesör Kemp, soykırımı engelleme sorumluluğunun AB üyesi devletlere İsrail’e karşı harekete geçme zemini oluşturduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Kurumları Ofisi Direktörü Geddie ise AB-İsrail arasında yapılan anlaşmaya dikkati çekerek, anlaşmanın askıya alınması gerektiğini belirtti. Geddie, AB Komisyonu’nun İsrail’in uluslararası hukuka bağlılığı konusunda yeterli adım atmadığını belirterek, AB’nin itibarının ve üye ülkelerin birliğinin riske girdiğini ifade etti.

Gazze’deki durumu iyileştirmek için hemen harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Geddie, AB kurumlarının hareketsizliği nedeniyle Avrupa Adalet Divanı’na şikayet edilmesinin sembolik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Related Posts

Sincan’da Avukata Silahlı Saldırı

Haciz sırasında yaralanan avukatın durumu iyi, 3 kişi gözaltında, saldırgan firari.

İstanbul’da DEAŞ Operasyonu: 11 Şüpheli Yakalandı

İstanbul’da düzenlenen operasyonda, DEAŞ ile bağlantılı 11 şüpheli gözaltına alındı.

Yeşilay Kadınları Ziyaret Etti

Yeşilay Kastamonu Şubesi, Taşköprü’deki sarımsak hasadı yapan kadınları ziyaret etti.

Kızı açıkladı! Ünlü oyuncudan kahreden haber

Hollywood’un efsane isimlerinden Bruce Willis’in sağlık durumu giderek kötüleşiyor. 2022 yılında afazi teşhisi konulan usta oyuncunun hastalığı, tedavisi olmayan frontotemporal demansa evrildi. Kızı Tallulah Willis’in açıklamasına göre, artık konuşamayan, okuyamayan ve yürüyemeyen aktör, hafızasında da ciddi sorunlar yaşıyor ve geçmişte kim olduğunu bile hatırlamakta zorlanıyor.

Trump, eski ABD Başkanı Obama’yı 2016 seçimlerinde Rusya ile ilgili algı yaratmakla suçladı

ABD Başkanı Donald Trump, eski Başkan Barack Obama’nın “Rusya’nın 2016’daki başkanlık seçimlerini Trump’ın lehine etkilediği” algısını yarattığını ve pek çok ismin bu “yüzyılın suçuna” ortak olduğunu iddia etti.

Tuncer Bakırhan’dan, Devlet Bahçeli’nin ‘cumhurbaşkanı yardımcısı’ önerisine ilk yorum: ‘Neden cumhurbaşkanı da Kürt olmasın?’

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “İki cumhurbaşkanı yardımcısından birisinin Alevi, diğerinin de Kürt olması” önerisine dair ilk kez konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Neden Cumhurbaşkanı da Kürt olmasın” dedi.