Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Zorunlu Eğitim Süresi Tartışmaları Yeniden Alevlendi

Sendika bünyesinde gerçekleştirilen araştırma, zorunlu eğitim süresi konusunu tekrar gündeme getirdi. Liselerde uygulanması önerilen “2+2” modeli, 2 yıl zorunlu ve 2 yıl isteğe bağlı eğitimi içeriyor. Bu öneri, genel olarak olumlu karşılandı ancak muhalefet ve eğitimcilerden eleştiriler de yükseldi.

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın açıklamasına göre, 36 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada, 2 yıl zorunlu ve 2 yıl isteğe bağlı eğitim modelinin destek gördüğü ortaya çıktı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin %93.8’i, okul yöneticilerinin %97.1’i, öğrencilerin %78.5’i ve velilerin %78.8’i mevcut 12 yıllık zorunlu eğitim süresinin kısaltılması gerektiğini belirtti.

‘Çocuklar Ucuz İş Gücü Değil!’

Zorunlu eğitim konusundaki tartışmalara CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka da katılarak, sosyal medya üzerinden çocuk işçiliği konusundaki endişelerini dile getirdi. Nazlıaka, çocukların ucuz iş gücü olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, eğitimin önemine dikkat çekti ve piyasacı anlayışa karşı mücadele edeceklerini belirtti.

‘Sorun Nitelikle İlgili’

Eğitimci Özgür Bozdoğan ise zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasının asıl meselesinin nitelikle, içerikle, okullaşma politikası ve yükseköğretime geçişle ilgili olduğunu belirtti. Bozdoğan, zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasının asıl amacının, sermayenin ucuz iş gücü ihtiyacını karşılamak olduğunu savundu.

Related Posts

LGS tercih dönemi başlıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sonuçlarının 11 Temmuz Cuma günü açıklanması bekleniyor. Tercih dönemi ise 14 Temmuz’da başlayacak ve 24 Temmuz’da sona erecek. Sadullah Oğuz da bu sürecin sadece bir okul tercihi değil, aynı zamanda bir yaşam tercihine dönüştüğünü söyleyerek “Tercih süreci öğrencilerimiz için sadece bir okul seçimi değil, hayatlarında verdikleri ilk önemli kararlardan biridir. Öğrenciler bu süreçte yalnızca bir okul değil, aynı zamanda bir yaşam ortamı seçiyor” dedi.

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ 1 TEMMUZ – CANLI || Malatya, Manisa ve Hatay’da deprem! Az önce deprem mi oldu? En son deprem nerede, kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler 1 Temmuz Salı yani bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak saat 02.31’de Malatya Yeşilyurt’ta 2.9 büyüklüğünde, saat 03.31’de Manisa Soma’da 2.8 büyüklüğünde ve saat 07.31’de Hatay Reyhanlı’da 2.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 1 Temmuz Salı son depremler listesi…

AÖF YAZ OKULU 2025 KAYIT TARİHİ ||Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman, nasıl yapılır?

Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu sınavları ne zaman sorusu, öğrenciler tarafından takip ediliyor. Belirlenen tarihten sonra mazeret kabul edilmeyecek ve yaz okulu kayıt işlemi yapılmayacaktır. Yaz okulu kayıt süresi uzatılmayacaktır. Belirtilen tarihler arasında her ne sebeple olursa olsun, Yaz Okulu ücretini ödemeyen öğrenciler, 2024-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıt hakkını kaybeder. Yaz okuluna kayıt yaptıracak öğrenciler en fazla beş ders seçebilir. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından yapılacaktır. Dersler bittikten sonra AÖF yaz okulu sınavları ağustos ayında yapılacak. Peki, Anadolu Üniversitesi AÖF yaz okulu kayıtları ne zaman, nasıl yapılır? İşte, AÖF yaz okulu 2025 kayıt tarihi…

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? 4 gün tatil ihtimali var! 15 Temmuz’da, resmi daireler ve bankalar kapalı mı, açık mı?

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? 15 Temmuz’da, resmi daireler ve bankalar kapalı mı, açık mı?15 Temmuz 2025e bir aydan kısa süre kalmasıyla birlikte bu sorunun cevabı da merak edilip araştırılıyor. Öte yandan 15 Temmuz’un hafta sonu ile birleşip 4 gün tatil olma durumu da en çok araştırılanlar arasında yer alıyor. Peki, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü bu yıl hangi güne denk geliyor, 4 gün tatil olur mu? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte resmi tatille ilgili detaylar…

YKS ne zaman 2025? YKS’ye kaç gün kaldı? Geri sayım başladı…YKS sınav giriş belgesi alma ekranı

YKS sınav yerleri için geri sayım başladı. YKS sınav giriş belgesi alma ekranı ÖSYM AİS ekranı üzerinden takip ediliyor. 3 oturum için YKS sınav giriş yerleri açıklanmasıyla birlikte YKS geri sayım sayaç başlayacak. Üniversite sınav giriş belgesi ile adaylar hangi okulda sınava gireceklerini öğrenecek. Adayların sınav giriş belgelerini oturum öncesinde ve içerisinde yanında bulundurmaları gerekiyor. Peki, YKS ne zaman 2025? YKS’ye kaç gün kaldı? İşte, Üniversite sınavı 2025 tarihleri…

Yarın okullar tatil mi 10 Haziran 2025 Salı? | Yarın okullar açılıyor mu, okul var mı? İşte Kurban Bayramı sonrası okulların açılış tarihi!

Yarın okullar açılıyor mu 10 Haziran 2025 Salı günü öncesi milyonlarca öğrenci ve velini gündemine geldi. Bu sene 6 Haziran-9 Haziran tarihlerinde idrak edilen Kurban Bayramı tatilinin ardından yaklaşık 20 milyon öğrenci, dört buçuk günlük tatilin ardından yeniden ders başı yapacak. 2024-2025 eğitim öğretim yılının ikinci döneminin tamamlanmasına kısa süre kalırken, bayram tatili sonrası okullar ne zaman açılacak? sorusu da öne çıkan konulardan oldu. Tatil yerlerine yada memleketlerine giden vatandaşlar da okulların açılış tarihine göre planlarına yön verecekler. Öte yandan bu sene karneler 20 Haziran Cuma günü verilecek ve yaz tatili başlayacak. Peki, yarın okullar tatil mi? 10 Haziran 2025 Salı yarın okul var mı? İşte, MEB takvimi ile ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için bayram sonrası okulların açılış tarihi.