TEPAV açıkladı: Perakendecinin güveni aylık azaldı, yıllık arttı

TEPAV Perakende Güven Endeksi Nisan 2025 Raporu: Yıllık Artış Gözlendi

Perakende sektörünü yakından ilgilendiren TEPAV Perakende Güven Endeksi’nin (TEPE) 184. sayısı yayımlandı ve endeks geçen yılın aynı dönemine göre 17,8 puan artarak 7,5 puana yükseldi.

Ancak, endeks Mart 2025’e kıyasla 1 puanlık bir azalış gösterdi. Son üç aya ilişkin olumsuz değerlendirmelerin etkili olduğu bu düşüşte; olumlu beklentiler ve geçmişe dair iyileşmelerin yıllık artışta belirleyici rol oynadığı görüldü.

İyileşmeye Dair Yükselen Beklentiler

Perakendecilerin önümüzdeki üç aya dair satış beklentilerinin denge değeri 3,7 puan olarak belirlendi. Bu oran, mart ayına göre 0,8 puan, geçen yılın aynı dönemine göre ise 10,1 puan artış gösterdi.

TEPE anketine katılanların yüzde 18,2’si işlerinde iyileşme beklediğini belirtirken, bu oran mart ayında yüzde 15,9 seviyesindeydi. İşlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 5,1 olarak gerçekleşti. Beklentilerin iyileşmesinde yaz sezonu, düğün dönemi, mevsim geçişi ve Kurban Bayramı gibi etkenler etkili oldu.

Nisan 2025’te işler, geçen yılın aynı dönemine kıyasla olumlu değerlendirilirken, mart ayına göre olumsuz bir tablo çizdi. İş durumu değerlendirmesi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 34,4 puan artarken, Mart 2025’e göre ise 4,4 puan azaldı. Katılımcıların yüzde 93,8’i işlerinde bir değişiklik olmadığını ifade ederken, sadece yüzde 5,5’i artış yaşadığını belirtti.

Güven Artışı En Çok ‘Diğer’ Kategorisinde

Alt sektörlere bakıldığında, “diğer” kategorisinde en yüksek güven artışı yaşandı. “Motorlu taşıtlar” ile “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörleri de ortalamanın üzerinde performans sergilerken; “market ve büyük mağazalar”, “mobilya”, “yiyecek-içecek” ve “giyim-ayakkabı” sektörlerinde güven ortalamanın altında kaldı.

Bölgeden Bölgeye Değişen Güven Seviyeleri

Bölgelere göre incelendiğinde, İstanbul, Batı Marmara, Doğu Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Orta Anadolu bölgelerinde perakende güveni ortalamanın üzerinde gerçekleşirken; diğer bölgelerde ise güven seviyesi ortalamanın altında kaldı.

Avrupa’da Durum

AB-27 ülkelerinde perakende güveni negatif seyrederken, Nisan 2025’te AB-27 Perakende Güven Endeksi -7,1 puan olarak kaydedildi. Türkiye, Euro Bölgesi ve AB-27 ortalamalarının üzerinde bir performans sergilerken; AB-27 ülkelerindeki genel düşüşe karşın pozitif bir değer almaya devam etti.

Related Posts

Bakan Şimşek: Enflasyon Kasım 2021’den sonraki en düşük seviyede

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Son 12 ayda 40 puan gerileyen yıllık enflasyon yüzde 35,4 ile 2021 yılı Kasım ayından sonraki en düşük seviyesine indi.” dedi.

Petrol fiyatları arttı: Benzin ve motorine zam geldi!

Akaryakıt fiyatları bir kez daha zamlandı. Benzin ve motorin fiyatlarındaki değişim sürücüler tarafından yakından takip ediliyor. Yeni fiyatlar büyükşehirlerde farklılık gösteriyor.

Trump’ın çelik kararı sonrası borsada hisseler fırladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal çeliğe uygulanan gümrük vergisini yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkaracaklarını açıklaması, New York Borsası’nda haftanın ilk işlem gününde sert dalgalanmalara yol açtı. Vergi artışının ardından Dow Jones endeksi 100 …

Spot piyasada elektrik fiyatları

Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 3 bin 399 lira, en düşük 779 lira 99 kuruş olarak belirlendi.

Diren ayol!

ÖDTÜ’deki onursuzluk yürüyüşünde konuşan LGBT sözcüsünün sözlerini yazayım önce: “LGBT+ fobiye, Aile Yılı’na, devlet ve erkek şiddetine, mülteci düşmanlığına, hayatlarımızın her köşesine sirayet eden erkek egemen iktidarlara, hukuksuzluğa ve kayyumlara direnen lubunyalar olarak 13. ODTÜ onur yürüyüşümüzü gerçekleş-tiriyoruz. Devlet eliyle hayatlarımız sapkın, hayasız, ahlak dışı ilan edilirken yaşamda, seçilmiş ailelerimizde, dönmekte, dayanışmamızda ve direnişimizde ısrarcıyız. Diren ayol diyoruz.”

Başvuran öğrencilerin hesabına 3 bin 800 TL yatacak

Kurban Bayramı yaklaşırken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ailesinden uzakta eğitim gören üniversite öğrencilerine yönelik ulaşım desteği sağlayacak. Yeni uygulamaya göre, farklı şehirlerde üniversite eğitimi alan gençlerin yılda iki kez …