Dev markalardan peş peşe zam kararı: ABD’de ürün fiyatları yükseliyor

ABD Başkanı Tarifeler Nedeniyle Büyük Şirketleri Zorluyor

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump‘ın yeni ithalat tarifeleri, birçok büyük şirketi ürün fiyatlarını artırmaya zorladı. Özellikle Çin’den gelen ürünlere yüzde 30 ek gümrük vergisi uygulanması, perakende ve otomotiv sektörlerinde geniş çaplı fiyat artışlarına yol açtı. Walmart, Ford, Adidas, Shein ve Temu gibi dev firmalar, bu ek maliyetler nedeniyle ürün fiyatlarının yüzde 90’a kadar yükselebileceğini öngördüklerini ifade etti.

Walmart, 15 Nisan’da yaptığı açıklamada, yeni tarifelerin “çok yüksek” olduğunu belirterek, özellikle Çin’de üretilen ürünlere yönelik fiyatları artıracağını duyurdu. Fiyat değişikliklerinin mayıs sonunda görülmeye başlanacağı ve haziranda daha da fazla artacağı öngörülüyor.

Mattel, 6 Mayıs’ta tarifeler nedeniyle fiyatları artıracağını belirtmişti. Şirket, ürünlerinin yüzde 40 ile yüzde 50’sinin 20 dolar veya daha düşük fiyatta kalmasını beklediğini ve dünya genelinde oyuncaklar için sıfır tarife çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Elektronik perakendecisi Best Buy ve video oyun konsolu üreticisi Nintendo da tarifelerle ilgili endişeler nedeniyle fiyat artışı yapmayı düşündüklerini belirtti.

Shein ve Temu, işletme giderlerinin artması nedeniyle 25 Nisan 2025’ten itibaren fiyat ayarlaması yapacaklarını açıkladı.

Otomobil üreticileri Ford ve Subaru, ithalat tarifeleri nedeniyle ABD fiyatlarını artırmayı planladıklarını duyurdu. Ford’un Mali İşler Direktörü Sherry House, 2025’in ikinci yarısında ABD’deki otomobil fiyatlarının yüzde 1,5’e kadar artmasını beklediklerini belirtti.

Elektrikli alet markalarının sahibi Stanley Black & Decker, tarifelerden dolayı fiyatları ortalama yüksek tek haneli rakamlarla artırdığını açıkladı.

Adidas CEO’su Bjørn Gulden, ABD ile farklı ihracatçı ülkeler arasında uygulanan gümrük vergilerinin, şirketin maliyetlerini artırabileceğini belirtti.

Bu gelişmeler, 2025’in ABD’de daha pahalı bir yıl olacağına işaret ediyor.

Related Posts

Mavi bayraklı koydan 240 kilogram atık çıkarıldı

Bodrum’da “Denize En Çok MAVİ Yakışır” düzenlenen geleneksel Deniz Dibi Temizliğinin bu yılki dördüncü etabı, mavi bayraklı Yahşi sahilinde gerçekleştirildi. Deniz dibinden 240 kilogram atık çıkarıldı, sahilde sergilendi.

İmamoğlu: Sandık gelecek, herkes yaptıklarının hesabını verecek

CHP’nin Gaziosmanpaşa’daki buluşmasına mesaj gönderen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hukuksuz tutuklamalara tepki gösterdi. Tutuklu hiçbir belediye başkanının veremeyecek hesabının olmadığını söyleyen İmamoğlu, “Sandık gelecek, herkes yaptıklarının hesabını verecek” dedi.

Cemil Tugay’dan İzmir milletvekillerine sitem

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, DİSK Genel-İş ile Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Tugay, “Herhangi bir alanda hizmetsizlik görürsek belediye buradan gereksiz yere yük taşıyorsa bu yük probleme neden olursa müdahale edeceğiz.” dedi. Tugay, açıklamasında milletvekillerine de sitem etti.

Zelenski’den ‘İstanbul’da 4’lü zirve’ açıklaması: Böyle bir toplantıya her gün hazırız

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İstanbul’da 4’lü zirve önerisine destek vererek “Eğer Trump desteklerse memnun oluruz. Eminim ki Cumhurbaşkanı Erdoğan bu görüşmeyi destekleyecektir. Başkan Trump, ben ve Putin. Böyle bir toplantıya her gün hazırız” dedi.

Netanyahu çapraz sorguya alındı: Tam 1788 defa aynı cevabı verdi

The Jerusalem Post’un aktardığına göre, salı günü yapılan çapraz sorguda Netanyahu, süreci “bir şaka” olarak nitelendirdi. Mahkeme, kamuoyunda “1000 numaralı dosya” olarak bilinen davada, Netanyahu’nun Hollywood yapımcısı Arnon Milchan ve iş insanı …

Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü’ne yönelik soruşturmada 3 tutuklama

Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü’ne yönelik soruşturmada 3 şüphelinin tutuklandığı bildirildi. Soruşturma 2019’daki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yönelik ihbar üzerine başlatılmıştı.