NATO’nun Yugoslavya’ya hava harekatının 26. yıl dönümü Kosova’da anıldı

Kosova, NATO Hava Harekatının Yıldönümünü Kutladı

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, başkent Priştine’nin merkezindeki NATO anıtına çelenk bırakarak hava harekatının yıldönümünü kutladı.

Osmani, yaptığı konuşmada, hava harekatının, “cesaret ve adaletin tarihi eylemi” olarak nitelendirdi ve “Sırbistan’ın soykırım rejimine son vererek Kosova’nın özgürlüğüne giden yolun açıldığını” belirtti.

Kosova Dışişleri ve Diaspora Bakanlığı sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “24 Mart 1999, NATO müttefiklerinin soykırımcı Sırp rejimine karşı hava saldırılarıyla müdahale ettiği gün” olarak vurgulandı ve bu müdahalenin Kosova’daki etnik temizliğin durdurulmasında kritik bir rol oynadığı ifade edildi.

NATO Hava Harekatı: Tarihi Bir Dönüm Noktası

1999 yılında başlatılan NATO hava harekatı, Slobodan Milosevic yönetimindeki Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’nin Kosova’daki baskı ve katliamlarına son vermek amacıyla gerçekleştirildi. Harekat, Sırp güçlerinin Kosova’dan çekilmesini sağlayarak ülkenin bağımsızlık sürecinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Harekatın ardından Birleşmiş Milletler, Kosova’da yönetim hakkını üstlenerek Kosova Geçici Yönetim Misyonu’nu kurdu ve NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) birlikleri ülkeye giriş yaptı. Günümüzde, KFOR bünyesinde 29 ülkeden 4 binden fazla uluslararası askeri personel görev yapıyor.

Kosova Savaşı ve Bağımsızlık Süreci

1998-1999 yıllarında yaşanan Kosova Savaşı’nda binlerce Kosovalı hayatını kaybetti ve milyonlarca insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kosova’nın 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesi, Sırbistan ile arasındaki ilişkilerde gerilime neden oldu.

Kosova ve Sırbistan arasında başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, AB arabuluculuğunda devam ediyor ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve karşılıklı tanıma konusunda çözüm arayışı sürüyor.

Related Posts

Projesi mühürlenmişti… Müteahhitten skandal sözler: İmamoğlu’na ‘çete üyesi’ dedi

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın tutukluluğunun ardından inşaatına hemen başlanan ‘Şişli’nin Kanal İstanbul’ projesinin müteahhidi İBB Başkanı İmamoğlu ve Şahan’a “çete üyesi” dedi, projeye kesilen cezaların ise rüşvet olduğunu iddia etti.

Uğur Dündar ilk kez Arena’da açıkladı: Turgut Özal neden öldü?

PKK’nın fesih kararını yayımladığı mesajında Turgut Özal’ın “ortadan kaldırıldığı” iddiasını duayen gazeteci Uğur Dündar, Arena’da değerlendirdi. Canlı tanık olduğunu belirten Dündar, Özal’ın Türkiye’nin ilk bypass ameliyatı geçirenlerinden biri olduğunu anımsatarak “Özal’ın yoğun tempoda çalışması, beslenme alışkanlıkları ve sağlık sorunları zamanla kalp krizine yol açtı” ifadelerini kullandı.

Jose Mujica’ya son veda: Uruguay 3 günlük yas ilan etti

Uruguay hükümeti, 89 yaşında yemek borusu kanseri nedeniyle hayatını kaybeden eski Devlet Başkanı Jose Mujica için üç günlük ulusal yas ilan etti. Latin Amerika’nın dört bir yanından siyasi ve sosyal liderler cenaze törenine katılırken Mujica için Montevideo’da askeri geçit töreni düzenlendi.

Destici: PKK ile mücadele zaferle sonuçlandırıldı

Destici: PKK ile mücadele zaferle sonuçlandırıldı

AKP’li Metiner’den Bakan Tunç’a ‘umut hakkı’ tepkisi: Yanlış ötesi bir durum; vakti geldiğinde ‘umut hakkı’nın gereği yapılır

AKP’li Metiner’den Bakan Tunç’a ‘umut hakkı’ tepkisi: Yanlış ötesi bir durum; vakti geldiğinde ‘umut hakkı’nın gereği yapılır

Dervişoğlu’ndan Lozan Parkı’nda zehir zemberek sözler: ‘Aynı çiçeğin tomurcuğu olarak açan MHP ile DEM…’

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu Lozan Parkı’nda düzenlediği grup toplantısında açıklama yapıyor.