Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel’e açtığı 1 milyon liralık tazminat davasını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları, CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, 31 Ekim 2024’te Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanmasının ardından Esenyurt Meydanı’nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili ifadeleri nedeniyle dava açtı. Dava dilekçesinde, Özel’in “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” ve “iftira” suçlarından yargılanması ve 1 milyon liralık manevi tazminat ödemeye mahkum edilmesi istendi.

MAHKEME TAZMİNATIN ÖDENMEMESİNE HÜKMETTİ

Davaya bakan İstanbul Anadolu 8’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti. Mahkeme, Özel’in ifadelerinin ağır eleştiri mahiyetinde kaldığı, kişilik haklarına saldırı olmadığına karar vererek, tazminatın ödenmemesine hükmetti. Mahkemenin gerekçesinde, Anayasa Mahkemesinin, “toplumsal ve siyasal çoğulculuğu sağlamak, her türlü düşüncenin barışçıl bir şekilde ve serbestçe ifadesine bağlıdır. Bu itibarla düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü, demokrasinin işleyişi için hayati önemdedir” şeklindeki kararlarından alıntı yapıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de “İfade özgürlüğü; incitici, şoke edici ya da endişelendirici bilgi ve düşünceler için de geçerlidir.

İfade özgürlüğü; yokluğu halinde demokratik bir toplumdan söz edemeyeceğimiz çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin bir gereğidir” tespitlerini içeren kararının aktarıldığı gerekçede, ifade özgürlüğüne yapılan bir müdahalenin, zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamıyorsa ya da zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşılamakla birlikte orantılı değil ise demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir müdahale olarak değerlendirilemeyeceği vurgulandı.

“KİŞİ HAKLARINI ZEDELER MAHİYETTE BİR KONUŞMA DEĞİL”

Gerekçede, şunlar kaydedildi; “Bu açıklamalar kapsamında somut olay irdelendiğinde, Esenyurt Belediye Başkanının tutuklanması sebebiyle topluluğa karşı hitap eden davalının konuşmasında özetle, ‘tutuklama işleminin kanuna ve hukuka aykırı olduğu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısının davalıdan aldığı emir ve talimatla soruşturma başlatıp tutuklamanın gerçekleştiği, Başsavcının Zekeriya Öz benzeri olduğu, ülkede sorun olup olmadığına yönetimin karar vermesi halinin diktatörlüğün var olduğunu gösterdiği’ yönünde beyanlarının olduğu görülmüştür. Konuşma içeriğinde davacının kişilik haklarını zedelemeye yönelik sözlerin bunlardan ibaret olduğu anlaşılmıştır.

Konuşma içeriğinin tamamı itibariyle davacıya yöneltilen sözlerin herhangi bir sıradan vatandaşa yönelik olması hali ile, Cumhurbaşkanı olan davacıya yönelik olması halinin eş değer durum olarak kabulünün mümkün olmayacağı, AİHM’ in yerleşik içtihatlarında belirtildiği üzere, toplum önünde olan kişinin en ağır eleştirilere dahi katlanma yükümlülüğünün bulunduğu sabit görülmekle; davalının, davacıyı hedef almak suretiyle sarf ettiği sözlerin ağır eleştiri mahiyetinde kaldığı, kişilik haklarına saldırı olarak kabulünün mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Davalının davacıya yönelik kişilik haklarını zedeler mahiyette konuşması olmadığı sabit görülmekle; davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.”

Related Posts

Prof. Dr. Oya Başak hayatını kaybetti

Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı bölüm başkanlığını 22 yıl yürüten Emeritus Prof. Dr. Oya Başak (82) hayatını kaybetti.

CHP’li Tanal, ‘dokunulmazlık’ çağrısı yapan AKP’li Metiner’e sordu: Kaç çocuğunuz var, hangi kamu ya da özel görevlerde çalışıyorlar?

“Siyaseti kişisel menfaat aracı hâline getirenlerin ‘dokunulmazlık’ üzerine nutuk atmaya ne hakkı ne de meşruiyeti vardır”

Dev markalardan peş peşe zam kararı: ABD’de ürün fiyatları yükseliyor

ABD’de büyük şirketler, Donald Trump yönetiminin Çin ürünlerine getirdiği yüksek ithalat tarifeleri nedeniyle peş peşe fiyat artışına gidiyor

Sultangazi Kurban satış merkezinde hareketlilik

İstanbul’da Kurban Bayramı yaklaşırken kurban pazarları da hareketlenmeye başlandı. İstanbul’un en büyük kurban satış merkezlerinden biri olan Sultangazi Kurban Satış merkezinden de onlarca çadır, il dışından getirilen kurbanlıklarla doldu. Vatandaşlar gün boyu çadırlar arasında gezerek kendilerine uygun kurbanlıkları bulmaya çalıştı. Yaşanan hareketlilik dronla havadan görüntülendi.

İstanbul’da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal toplantısında adalet mesajları verildi: İmamoğlu’na özgürlük

Sosyalist Enternasyonal toplantısında, İmamoğlu’na destek çıkan delegeler İngilizce “İmamoğlu’na özgürlük” yazılı dövizleri kaldırdı. İspanya Başbakanı ve Enternasyonal Başkanı Pedro Sanchez, “Yoldaşlarımızın yanındayız” dedi.

Netanyahu’yu kızdıracak itiraf: Hamas’ı mağlup edemiyor

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu’nun partisi Likud Milletvekili Amit Halevi, “İsrail, Hamas’ı mağlup edemiyor” itirafında bulundu. Halevi, hükümetin 20 aydır plansız süren bir savaşla kendilerini aldattığını söyledi.