Prof. Dr. Özlü: Verem hastalığının teşhisi kolay, tedavisi de var

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Verem, Türkiye’de Kontrol Altında”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” kapsamında yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye’de tüberküloz (verem) vakalarında sürekli bir azalma olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Verem hastalığı Türkiye’de kontrol altında. Vaka sayılarında sürekli düşüş yaşanıyor. Bu hastalık, akciğerlerde başlayıp vücudun diğer bölgelerine yayılabilen bir rahatsızlık. Teşhisi kolay ve tedavisi bulunuyor” dedi.

Verem hastalığının dünya genelinde hala önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, ilaca dirençli tüberküloz vakalarının artış gösterdiğine dikkat çekti. Ancak Türkiye’de son 20-30 yılda verem vakalarında sürekli bir düşüş trendi olduğunu belirtti.

Tüberkülozun belirtilerine de değinen Prof. Dr. Özlü, hastalığın bulaşıcı olduğunu ve teşhisinin balgam örneği ile konulabildiğini söyledi. Tedavide yüzde 100’e yakın başarı oranına ulaşılabildiğini belirten Özlü, hastaların düzenli takip ve tedavi altında tutulduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, verem hastalığının kontrol altında tutulması için insanların maske kullanımına ve hasta kişilerin dikkatli bir şekilde izolasyonuna önem vermeleri gerektiğini belirtti.

“Verem Tedavisi Etkili ve Başarılıdır”

Prof. Dr. Özlü, son olarak tüberküloz hastalığının tedavi edilebilir olduğunu vurgulayarak, günümüzde mevcut tedavilerle yüzde 100’e yakın başarı sağlandığını ifade etti. Sağlık Bakanlığı verem savaş birimlerinin hastaları yakından takip ettiğini ve tedavilerin gözetim altında gerçekleştirildiğini belirtti.

Artık Türkiye’de verem kaynaklı ölümlerin büyük ölçüde azaldığını ve hastaların tedavi sürecinde sağlık ekipleri tarafından titizlikle takip edildiğini belirten Prof. Dr. Özlü, verem hastalığının kontrol altına alınmasında önemli bir başarı elde edildiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün”

Türk Tabipleri Birliği 77. Büyük Kongresi, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği zorlu ortamda, hekimliğin tarihsel birikimi ve toplum sağlığına karşı taşıdığı sorumluluk duygusuyla toplandı.

Yılan ısırdığında ne yapmalı? Adım adım izlenecek hayat kurtaran yöntemler

Yaz aylarında kırsal alanlarda ya da doğa yürüyüşlerinde karşılaşılabilecek tehlikelerden biri olan yılan ısırıkları, doğru ve hızlı müdahale ile ölümcül olmaktan çıkabiliyor. Peki böyle bir durumda ne yapmalı, nelerden kaçınmalı? İşte adım adım yılan ısırığına karşı ilk yardım rehberi…

İnfertilite Her 6 Çiftten Biri Çocuk Sahibi Olamıyor

İnfertilite yayılıyor. Uzmanlar, 6 çiftten birinin çocuk sahibi olamadığını belirterek, “İnfertilite yani kısırlık her iki cinsiyette de eşit oranda görülüyor” dedi. 

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu. 

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.