Bu maaşa enflasyon dokunmaz

Merkez Bankası ve SGK Yöneticilerine Yapılan Zam Tartışmaları

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve beraberindeki yöneticilere yapılan zam kararları gündemdeki yerini koruyor. Bu yılın ilk 6 ayında yüzde 11.54 zam alan Karahan’ın maaşı 604 bin liraya yükseldi. Başkan yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan da maaşlarında yaklaşık 506 bin liraya ulaştılar. Ancak, bu zamlar yüksek enflasyon karşısında maaşları güçlü tutarken, düşük gelire sahip emekliler ve çalışanlar zor durumda kalıyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, zam öncesi 542 bin lira maaş alıyordu. Ocak ayında yapılan zamla birlikte maaşı 62 bin lira artarak 604 bin liraya çıktı. Başkan yardımcıları Cevdet Akçay ve Hatice Karahan da 454 bin lira olan maaşlarını yaklaşık 52 bin lira artırarak 506 bin liraya yükselttiler. Enflasyon oranında zam talebi bulunan yöneticiler, vergi ve cezaların enflasyon tahminlerinin üzerinde arttığına dikkat çekiyorlar.

Farklı Kurumların Yöneticilerinin Maaş Durumları

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Raci Kaya’nın maaşı da 15 bin lira artarak 140 bin liraya yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Erhan Çetinkaya’nın maaşı ise yaklaşık 10 bin lira artışla 93 bin liraya çıktı. Kaya ve Çetinkaya’nın düşük enflasyon açıklamaları, maaş zamlarının miktarında kısıtlamalara neden olabiliyor.

Fatih Karahan

140.000 TL MAAŞ

Önümüzdeki temmuz ayında ise Merkez Bankası Başkanı Karahan ve diğer yöneticiler ile SGK ve TÜİK başkanlarına enflasyon farkı artı yüzde 5 oranında ilave zam daha yapılması planlanıyor. Bu zam karşısında, asgari ücretle geçimini sağlayan ve özel sektörde çalışan dar gelirli kesimlerin tek seferlik 5 bin liralık zamla yetinmesi bekleniyor. Ancak, milyonlarca emekli daha dar gelirlilikleriyle açlık sınavından geçmek zorunda kalacaklar.

Related Posts

Marmaraereğlisi’nde Atık Su Denetimi

Marmaraereğlisi’nde denize evsel atık su bırakıldığı iddiasıyla denetim yapıldı.

Konut kredisi faizlerinde rüzgar tersine döndü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizinde indirim kararı almasının ardından, konut kredisi faiz oranlarında da aşağı yönlü hareket başladı. İlk adımı atan Ziraat Bankası, konut kredisi faiz oranını yüzde 2.99’dan yüzde 2.69’a çekti. Bu indirimle birlikte 1 milyon TL’lik 120 ay vadeli bir kredide aylık taksit yaklaşık 2.700 TL azalırken, toplamda 328 bin TL’yi aşkın tasarruf sağlanıyor.

Türkiye’de bir ilkti! Dev şirket halka arz oluyor

Türkiye’nin köklü oyun şirketlerinden Joygame, halka arz için ilk adımı attı. Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) kayıtlı sermaye sistemi onayını alan şirket, ticaret tescilini de tamamladı. Halka arz süreci tamamlandığında Joygame, Borsa İstanbul’da işlem gören ilk Türk oyun şirketi olacak.

TESK’ten kermes ve panayır uyarısı: Böyle satışlar, kayıt dışılığı körüklüyor

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, uzun süren panayır ve kermeslerin yerel esnafı olumsuz etkilediğini belirterek, vergi, hijyen ve izin şartlarıyla denetlenmesi çağrısında bulundu. Palandöken, “Kamyona yükle, sat, topla, git” anlayışıyla yapılan satışlar, kayıt dışılığı körüklüyor” dedi.

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu açıkladı

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B1’den ‘Ba3’e çıkardı, kredi notu görünümünü ise ‘pozitif’ten ‘durağan’a revize etti.

Stellantis’ten dev gelir beklentisi! Yılın ilk yarısı için açıklanan rakam, 74,3 milyar avro

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yılın ilk yarısına ilişkin finansal bilgileri ve sevkiyat tahminlerini paylaşan Stellantis N.V’nin 2025’in ilk yarısında net gelirinin 74,3 milyar avro seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Yılın ilk 6 aylık …