Nur topu gibi yeni vergi geliyor ‘Araç sahiplerine bir masraf daha çıktı’

Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın Orta Vadeli Programı’nda yer alan Yeşil Dönüşüm detayı milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor. Küresel iklim değişikliği nedeniyle, dünya genelinde düşük karbonlu ekonomiye geçiş giderek artıyor.

Seçimden sonra peş peşe gelen zamlar, vergiler derken vatandaş ekonomik krizle boğuşuyor. Kirasını zor ödeyen vatandaşın artan fiyatlar karşısında beli iyice bükülmüş durumda. KDV, ÖTV, MTV derken nur topu gibi yeni bir vergi daha geliyor.

İktidarın KAV kısaltmalı yeni bir vergi için kolları sıvadığı öne sürüldü. Gazeteci Turhan Bozkurt, sosyal medya hesabı üzerinden Karbon Vergisi’nin geleceğini iddia etti. Bozkurt, hatta Maliye’de daire başkanlığının hazır olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB), enerji krizinin küresel etkilerini ortaya koydu. 2053 yılına kadar sıfır emisyon hedefi doğrultusunda, iklim değişikliğiyle mücadelede konusunda harekete geçti.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’da, AB’nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasına (SKDM) geçiş dönemi iyi değerlendirilerek SKDM’den hızlı etkilenecek sektörler için en düşük maliyetle emisyon azaltımına yönelik politikalar hayata geçileceği belirtildi.

TÜRK VERGİ SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Öte yandan Orta Vadeli Program’da, “SKDM’ye uyum kapsamında etkin işleyen Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi geliştirilecek, mevcut vergilerin karbon vergisine dönüştürülmesi konusunda Türk Vergi Sistemi gözden geçirilecek ve karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecektir” ifadelerine yer verildi.

KARBON VERGİSİ NEDİR?

Karbon vergisi, sera gazı salınımını azaltma çabalarının bir parçası olarak uygulanan bir vergi türüdür. Bu vergi, bir ürünün üretimi, tüketimi veya ithalatı sırasında ortaya çıkan karbondioksit emisyonlarına dayanır. Vergi miktarı, ürünün karbon ayak izine göre belirlenir ve temel amacı çevreye verilen zararın maliyetini içermek ve çevre dostu üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik etmektir.

HANGİ ÜLKELER UYGULUYOR?

Günümüzde, birçok ülke, Finlandiya’dan başlayarak benzer bir vergi modelini uygulamaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri, Japonya, Norveç, Birleşik Krallık, İsviçre, Kanada ve Yeni Zelanda gibi ülkeler, kendi iç piyasalarında karbon vergisi uyguluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir