Türkiye genelinde aile hekimleri iş bıraktı: Eylemlerimiz devam edecek
“`html
BURSA | ANTALYA | ANTEP | KOCAELİ | DERSİM – Türkiye genelindeki aile hekimleri ile sağlık çalışanları, ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ndeki değişikliklere karşı iş bırakma eylemleri düzenlemeye başladı. Bu kapsamda birçok ilde protestolar ve basın açıklamaları gerçekleştirildi.
BURSA’DA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE PROTESTO
Bursa’da sağlık sektörü çalışanları üçüncü kez iş bıraktı. Aile Sağlığı Merkezi’ndeki sağlık personeli, sağlık sisteminin içinde bulunduğu sorunlara dikkat çekmek amacıyla Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. ‘Haklıyız, kararlıyız’ sloganıyla yapılan eylemde sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak sorunların çözülmesini talep ettiler. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin geri alınmasını isteyen sağlık çalışanları, “Bu yönetmelik, hekimlerin yazdığı reçeteleri sınırlamakta; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazımını zorlaştırmaktadır. Hastaların tıbbi gereksinimlerini göz önünde bulundurarak, ihtiyaç duyulan ilaçları yazmakla yükümlüyüz” şeklinde açıklamada bulundu.
Artan maliyetlerle baş edemeyen aile sağlık merkezleri, sağlık çalışanlarının giderlerini kendi ceplerinden karşılamak zorunda olduğunu belirterek, “Biz hekimiz, esnaf değiliz” diyerek tepkilerini ifade ettiler. Yapılan açıklamada, “Bu sistem ile ASM çalışan ebe ve hemşirelerin maaşları, idari büro çalışanlarının çok altında kalmaktadır. Entegre hastanelerde çalışan aile hekimleri, hemşireler ve ebelerine ek nöbetler verilince, toplu istifalar gerçekleşmiştir. Eğer bu sorun çözüme kavuşturulmazsa, ASM ve entegre hastanelerde çalışacak hekim, ebe ve hemşire kalmayacaktır” denildi.
ANTALYA’DA İLAÇ KISITLAMALARINA TEPKİ
Eylemin ilk günü, sağlık meslek örgütleri Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Yönetmeliğin halk sağlığına bir katkı sağlamadığı, hekimler ve sağlık çalışanları ile vatandaşları karşı karşıya getiren, bilimsel temele dayanmayan ve hukuk dışı düzenlemeler içerdiğini belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eş Başkanı Şükran İçöz, yönetmeliğin geri çekilmesi için hem fiili hem de hukuki mücadeleye devam edeceklerini söyledi. İçöz, “Sağlık Bakanlığı, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerine kulak vermelidir. Bugünden itibaren 10 Ocak’a kadar, alanlarda olmaya devam edeceğiz. Biz hekimler, ebeler, hemşireler olarak, mesleki tecrübelerimizle, sağlık sorunlarını çözmek için çalışmak istiyoruz. Hastalarımızın, müşteri veya puan olarak değil, insan olarak görülmesini bekliyoruz. Gereken ilaçlara getirilen kısıtlamalar, hekimlerin mesleki bağımsızlığına bir tehdit olup, hastaların tedavi hakkını gasp etmektedir. Bunu kabul edemeyiz.” şeklinde konuştu.
ANTEP’TEKİ PROTESTODA İSTİFA ÇAĞRISI
Antep’te Tabipler Odası ve sağlık meslek örgütü üyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandılar. Antep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Kazım Doğan Eroğulları, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nu istifaya çağırarak yeni yönetmeliğin “eziyet yönetmeliği” olduğunu ifade etti. Aile hekimleri adına ortak bir açıklama yapan Dr. Gökhan Erdoğan, hekimlerin yazdığı ilaçlara getirilen kısıtlamaların kabul edilemez olduğunu ve söz konusu yönetmeliğin derhal geri çekilmesini gerektiğini belirtti.
KOCAELİ’DE COŞKULU EYLEM
Kocaeli’de 625 aile hekiminden 450’sinin destek verdiği iş bırakma eylemi, davul zurna eşliğinde yapıldı. Kocaeli Tabip Odası, Kocaeli Aile Hekimleri Derneği ve çeşitli sendikaların desteğiyle gerçekleştirilen protesto, İzmit Kent Meydanı’nda düzenlendi. Eyleme CHP ve TİP temsilcileri de katıldılar. Kocaeli Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Atmaca, yeni yönetmeliğin halkın sağlık hizmetine erişimini zorlaştırdığını ve sağlık sistemini kaosa sürüklediğini belirtti. Atmaca, “Meslek onurumuza sahip çıkacağız ve halk sağlığı için savaşacağız” diye konuştu.
DERSİM’DE ORTAK AÇIKLAMA
Dersim’de de aile hekimleri iş bıraktı. Daha önce 5-7 Kasım ve 2-6 Aralık tarihlerinde iş bırakma eylemi yapıldığı hatırlatıldı. Tunceli 1 No’lu Aile Sağlığı Merkezi önünde, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) üyeleri bir araya gelerek açıklama yaptı. Sağlık çalışanları adına basın açıklamasını aile hekimi Dr. Nejdet Kaymak okudu. Kaymak, açıklamasında, “Yönetmelik ile hekimlerin reçeteleri baskı altına alınmakta; ilaç yazımında kısıtlamalara gidilmektedir. Hastaların ihtiyaç duyduğu ilaçları yazmanın, bizim sorumluluğumuz olduğunu vurgulamak istiyoruz. Hastaları tedavi etmişse sağlık çalışanlarının gelirinin düşürülmesi hangi akla hizmettir? Yeni düzenleme ile 6 ay ASM’ye başvurmayan hastaların gelirlerimizden kesinti yapılması, hastalarımızın sağlıklı olmaları durumunda bize başvurmamalarını gerektirir. Bu lütuf değil, temel bir hak olmalıdır” ifadelerine yer verdi.
ORTAK TALEPLER
Türkiye genelindeki iş bırakan sağlık çalışanlarının öncelikli talepleri şunlardır:
- Yeni yönetmeliğin iptal edilmesi.
- Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarına yönelik baskıların sona ermesi.
- Vatandaşların ilaç ve tedaviye erişimdeki kısıtlamaların kaldırılması.
- Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 10 Ocak 2025 tarihine kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdular.
(HABER MERKEZİ)
“`